Inom frågan om minoriteter vill Visionpartiet:
i) Att afrosvenskar och muslimer också inkluderas bland de erkända minoriteterna.
ii) Att rasismen och diskrimineringen som grundas på etniska tillhörigheter ska lagföras.
iii) Att myndigheter och olika samhällsaktörer ska aktivt motverka all typ av rasism och diskriminering genom att ha tydliga mål och strategier men också metoder som funkar såsom jämlikhetsdata både på nationell och lokal nivå.
iv) Att ha tydliga mål för att utrota klyftorna och segregationen.
v) Att se till att de erkända minoriteterna ska få sina rättigheter samt motverka rasismen och strukturell diskriminering mot dem.
vi) Vid bostadssökandet t.ex är viktigt att införa anonymiserade bostadsansökan så att ingen väljs bort och vid rekrytering ska det ställas tydliga kvalifikationskrav för rekrytering till offentlig sektor och ska utformas så att de inte är diskriminerande.
Inom frågan om yttrandefriheten vill Visionpartiet:
i) Tydligare lagar för vad som innefattas i brottsbalken gällande hets mot folkgrupp så att grundlagen “Yttrandefrihet” inte behöver ändras pga. missbruk och lösa formuleringar.
ii) Att freda litteratur och den enskilde individens integritet och “naturliga” ordval och benämningar i allmänheten.
iii) Lagarna måste också säkerställa att minoriteternas rättigheter inte kränks men samtidigt måste man ta hänsyn till den absoluta majoriteten i de traditionella och övergripande naturliga värderingarna så att majoriteten inte kollektivt bestraffas pga. minoriteternas åsikter och tillvaratagande av deras rättigheter.
iv) Majoriteten bör inte bestraffas och fråntas deras rättigheter bara för att säkerställa minoriteternas rättigheter. Lagarna skall ta hänsyn till detta!
Inom frågan om familjen vill Visionpartiet:
i) Se över och reformera föräldraförsäkringen helt och hållet.införa rätten till graviditetspenning efter 5.e månaden oavsett om man har SGI eller ej.
ii) Öka dubbeldagarna till 180 dagar.
iii) Utöka föräldrapenningen till 480 dagar per förälder.
iv) Tillåta dubbeldagar upp till 17 års åldern eller när barnet börjat 2.a året gymnasiet.
v) Kvinnor ska ha rätten att få “naturpenning” för 4 sammanhängande dagar varje månad där en av dagarna måste sammanfalla på en helgdag.
vi) Kvinnor har rätt att få ersättning på “röda” dagar som de absolut inte har någon kontroll över.
vii) Att åka kollektivt utan kostnad för de resenärer som har barn med sig.
viii) Ha gratis inträde för hela familjen i gemensamma aktiviteter såsom museum, kulturhus, bad, lekplatser etc.
ix) Införa skatteavdrag för föräldrar, baserade på inkomst, för årsavgifter för utomhus/inomhus aktiviteter för barn och unga upp till 17 år.
x) införa "Familjefredag". Halvdagspass på fredagar med full lön. Detta så att föräldrar hinner i lugn och ro planera både sin egen och barnens helg.
xi) Att ensamstående förälder vars inkomst är under 250k får resebidrag motsvarande ett månadskort per månad.
Inom frågan om skolan vill Visionpartiet:
i) Lägga ett vinsttak på aktiebolagen som driver friskolor som successivt höjs till en maxnivå baserad på resultaten från de nationella proven som är en bra indikation på den överförda kunskapen.
ii) Förstärka och utöka skolinspektionens tillsyn i både kommunala och friskolor. Införa en längre prövotid före nedstängning av friskolor vid brister.
iii) Utforma lagar så att det, vid stora brister, blir obligatoriskt för friskolorna att offentliggöra olika handlingar såsom årsredovisningar, verksamhetsberättelser och årsbokslut.
iv) Ge fristående skolor rätten för religiösa och kulturella inslag för att främja mångfald och kultur som med all rätt är kunskap i sig och formar individen, familjen och samhället.
v) Införa individuell handledning och stöd i de områden eleven behöver. Detta innebär ökade resurser i form av socialassistenter och specialpedagoger som tillgodoser elevernas behov. möjliggöra stödkurser i kärnämnen för elever som har extra svårigheter.
vi) Ha specialanpassade inriktningar redan från årskurs 7.
vii) Införa och utöka specialanpassade gymnasieprogram. Detta innefattar också skräddarsydda gymnasieprogram som lättare och mer effektivt förbereder elever för deras planerade framtid.
viii) Införa obligatoriska ordningsregler i skolreglerna. Detta så att studie-ro prioriteras och ordning eftersträvas. Detta medför också strängare åtgärder mot elever som bryter mot dessa regler.
ix) Erbjuda flexibla alternativ för schemaläggning på gymnasienivå så som kvällslektioner/kurser.se över och revidera innehållet i olika kurser för att bättre tillgodose relevant kunskap för respektive inriktning, program och framtida användning.se över och revidera kunskaps kriterierna och kraven i olika kurser. Detta innefattar också evaluering, revidering och eventuell borttagning av examinations momenten såsom uppsatsskrivning, muntliga och skriftliga tentamen. Extra fokus skall läggas på nödvändigheten av nuvarande examinationsformer i förhållande till praktikalitet och rättvis gradering av kunskapsnivån.
x) Stödja lärare i kärnämnen med elevassistenter men också andra vuxna med goda sociala förmågor. Detta medför krav på spetskompetens av elevassistenter.
xi) Ta bort möjligheten att stänga av elever från skolan.
xii) Införa en kurs som innefattar och betygsätter den totala närvaron, uppförandet i enlighet med ordningsregler, engagemang och deltagande i klasserna samt utvecklingsnivån i studierna eleven har.
xiii) Uppmuntra fortlöpande professionell utveckling och fortbildning för lärare. Detta innefattar, förutom spetskompetens, kännedom om olika kulturer och bakgrunder och hur olika elever fungerar i ett klassrum med olika bakgrund samt religiösa/kulturella tillhörigheter.
xiv) Kräva föräldrarnas närvaro och samarbete under skolgången. Tätare och kontinuerliga uppföljningar. Vid tydliga bristande ansvar bör socialtjänsten kontaktas så att sårbara barn, föräldrar och familjer kan stödjas i ett mycket tidigare skede än när det är försent och där barn och föräldrar tvingas ifrån varandra och där familjer splittras.
xv) Att proven rättas av andra lärare för att främja och stärka rättvisa betygssättning; gärna av helt andra skolor. Detta medför att en lärare inte rättar sina egna elevers prov utan istället rättas proven av slumpvis valda lärare runtom i landet. Detta medför också ett behov av vidare digitalisering av skolan. Detta stärker också friskolornas engagemang i att ge rättvisa slutbetyg och inte längre stämplas som skolor med betygsinflation.
xvi) Göra om lärarutbildningen så att fokus inte bara läggs på didaktik och metodik men också ledarskap som är mer anpassat till det moderna samhället och dess mångfald. Mer fokus skall också läggas på tvärsektoriellt samarbete när det kommer till fortbildning av lärare inom kultur, religion och olika samhällsgrupper Förstärka elevhälsoteamets roll och funktion för att identifiera och verkställa tidiga insatser vid exempelvis risk för eller vid hög frånvaro.
xvii) Arbeta aktivt med hälsofrämjande arbete och införa kampanjdagar mot droger, tobak och alkohol.
xviii) Obligatorisk läxhjälp i samtliga skolor med fokus på barn som har F varning eller önskar/har behov av att höja sina betyg.
xix) Förstärka fritidsverksamhetens roll och införa obligatoriska fritidsaktiviteter utomhus och i idrottshall varje dag och minimera skärmtid och vistelse i inomhusmiljö mer än 2 timmar. (Exempel är City Idrott i Landskrona men den är för närvarande möjlig enbart en dag i veckan).
xx) Individanpassad undervisning till barn med ökad behov.
xxi) Personal-ledda rastaktivitet som innehåller mer fysiska- och utvecklande aktiviteter.
xxii) Förstärka värdegrundsarbete tidigt och införa åtgärder mot regelbrytande beteende för att motverka mobbning och kränkande behandling.
xxiii) Arbeta aktivt mot rasism och diskriminering redan från mellanstadiet och stärka tryggheten hos elever som kan riskera att utsättas för det.
xxiv) Införa “yrkesspecifika dagar” där man bjuder in olika yrkeskategorier som berättar om sitt arbete för att öka intresse och motivation för framtida utbildningar.
xxv) Erbjuda större utbud av digitala lösningar för kunskapsinhämtning och screening av kunskapsnivå.
xxvi) Sträva efter 100% lärarbehörighet på grundskole- och gymnasienivå.
xxvii) Erbjuda kontinuerlig utbildning och kompetensförsörjning till lärarna och stärka kunskapen om låg affektivt bemötande som så ofta misstolkas.
Inom frågan om vård och omsorg vill Visionpartiet:
i) Förstatliga vården
ii) Bryta trenden med ökande psykisk ohälsa
iii) Korta vårdköerna och satsa på bättre kvalitet och tillgänglighet i vården
iv) Sätta hälsan i centrum och minska klyftorna i folkhälsan
v) Utbilda fler läkare och specialistsjuksköterskor och skapa bättre arbetsvillkor för dem som arbetar inom vården
vi) Satsa mer resurser till förlossningsvården för att stärka förlossningsvården genom ökad bemanning vid förlossningen, men också fler hembesök av barnmorskor för eftervårds syfte.
vii) Att våra sköra äldre får en värdig vård, helst i sitt hem, med samordnade insatser från primärvården och kommunen. Utveckla mobila team i samtliga kommuner där hela vårdkedjan kring patienten samarbetar väl.
viii) Tillgängligheten till Primärvården ökar och att det finns ett stort utbud av specialistmottagningar som säkerställer kvalitetsarbete. Likaså att patienten har möjlighet till fler vägar in till sin primära vårdinstans exempelvis via olika e-tjänster.
ix) Att nya arbetssätt utvecklas för att minska på den administrativa bördan och att mer tid ägnas åt patienten och det hälsofrämjande arbete som stagnerat den senaste tiden, i synnerhet under pandemin. att personal med rätt kompetens finns på våra vårdinrättningar.
x) Kommuner och Regioner bli mer attraktiva arbetsgivare som lockar fler sjuksköterskor i sina vårdverksamheter.
xi) Att lönerna höjs och kompetensen stärks för alla yrkeskategorier som arbetar i vården.
xii) Stärka barnhälsovården och elevhälsan i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet samt stärka familjens roll i det preventiva arbetet.
xiii) Genom tidiga och samordnade insatser öka möjligheter till snabba screeningar och utredningar för psykisk ohälsa hos barn.
xiv) Förstärka första linjen för psykisk ohälsa både inom primärvården och elevhälsan.
Under kongressen 2024 beslutade stämman att anta Palestina-frågan som partiets '6:e' kärnfråga pga. av folkmordet i Palestina.
Visionpartiet har beslutat att utveckla sin politik inom Palestina-frågan inför nästa kongress och jobba aktivt inom Palestina-frågan.
Ockupationen och folkmordet i Palestina påverkar oss alla.