Oavsett våra ursprung, etnicitet, kulturell tillhörighet, religion, ideologi och åsiktsskillnader så är Sverige vårt hem och hemland. Dessa individuella faktorer som formar oss som individer skall inte vara destruktiva i sin natur i vårt gemensamma hem Sverige. Ett hem är något man tar väl hand om och försvarar mot destruktiva krafter oavsett källa. Ett hem är aldrig ett hem om inte alla i familjen eller hushållet känner sig välkomna eller känner tillhörighet till hushållet. Om man bor, jobbar, studerar och ens barn och familjemedlemmar går i skolor samt är skattebetalare i ett land, så tillhör man just det landet. Ens lojalitet ska därför ligga för just landet och dess intressen.
Demokrati
Demokrati är en självklarhet i ett fungerande samhälle. Alla människor, oberoende av ålder, kön, sexuell läggning och trosbekännelse, skall ha rätten att uttrycka sina åsikter oavsett tid, plats och plattform. Medborgarnas delaktighet i demokratiska processer är en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati. Vi vill motverka passiviteten bland medborgarna i den svenska demokratin.
Människa
Människan är skapad som ett fritt väsen och skall också vara fri i ett modernt samhälle. Människan har både rättigheter och skyldigheter gentemot sig själv och sin omgivning. Människan måste också kunna tillgodoses de möjligheter som krävs för att säkerställa en utveckling i sig själv och sin omgivning. Människoliv är ovärderligt och skall därför värnas om.
Nationen
Nationen har rättigheter och inga skyldigheter gentemot medborgarna. Nationer har historiskt aldrig sett ut så som de gör i dagens värld. Nationer har gått från ett homogenitet till ett heterogenitet när det kommer till ursprung, etnicitet, kulturell tillhörighet, religion och ideologi. Dagens värld präglas av mångfald och mångkulturalism och denna verklighet är något som måste accepteras. En nation-tillhörighet innebär inte rättigheter utan främst skyldigheter.
Staten
Staten har skyldigheter och inga rättigheter gentemot medborgarna i nationen. Staten är alltid underordnad medborgarna och deras behov. Staten är ansvarig för att tillgodose nödvändiga förutsättningar för ett fritt, trygg och rättssäkert samhälle. Överstatlighet som råder i dagens Sverige skall motverkas.
Kulturen
Kultur är något som är i ständigt utveckling med tiden och med dess medborgare. Kulturen tillhör befolkningen och därmed ska staten vara neutral kring frågan.
Mångkulturalismen
Mångkultur är den enda positiva aspekten av en vällyckad integration. Mångkultur i Sverige har sitt ursprung i medborgarnas fria vilja att kunna leva sina liv precis som de vill. Medan Sverige välkomnar mångkultur så ska alla medborgare respektera den svenska majoritetskulturen och traditioner bevaras och också fritt kunna anammas av alla medborgare.
Så som alla kulturer så är också den svenska majoritetskulturen i en konstant utveckling och den utvecklingen kan inte hämmas. Däremot ska den skyddas, stöttas och bevaras på ett lämpligt sätt.
Invandring
Det är tack vare invandringen som Sverige har utvecklats till den grad vi ser idag. Historiskt har Sverige alltid välkomnat invandringen och asylrätten och den bör bevaras. Demografin i Sverige gör att det finns ett behov för en reglerad och hållbar arbetskraftsinvandring.
Asylrätten är något som Sverige är skyldiga att förhålla sig men detta ska ske på ett organiserat och rättssäkert sätt där dessa nysvenskar ges de rätta förutsättningarna för bli konstruktiv del av den svenska gemenskapen.
Integration
Integration är inte och får aldrig förvandlas till assimilation. Integration innebär att människor är delaktiga och känner en tillhörighet till vårt gemensamma samhälle, samtidigt som de ges utrymme att behålla sin unika identitet/kultur. För en gedigen integration i det svenska samhället krävs det några grundläggande förutsättningar för alla inblandade parter. Dessa förutsättningar skall staten kunna tillgodose i rätt tid och plats.
Civilsamhället har även en viktig roll i detta och måste vara delaktiga i att kunna bygga broar mellan olika parter.
Majoritetssamhället har också en vital roll i hur välintegrerad ett samhälle kan vara; något som oftast inte levs upp till i Sverige. Nysvenskar ska kunna etablera sig själva i det svenska samhället så fort som möjligt och därför kunna erbjudas olika verktyg och resurser så att processen går fram bekymmersfritt.
Familjen
För att ett land ska kunna lyckas skapa en välfungerande ekonomi och välstånd i samhället behöver kärnfamiljen vara en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till.. Detta innebär ett större fokus på individerna i en familj och framför allt dem äldre. Det låga barnafödandet är ett stort problem i dagens Sverige, som sätter press på alla samhällssektorer som i sin tur leder till andra politiska och socioekonomiska utmaningar. Staten bör därför skapa förutsättningar för familjer så att barnafödandet inte blir en problematisk faktor i medborgarnas vardagliga liv. Familjen är en autonom entitet i samhället och så bör den förbli. Familjen är en av grundpelarna i ett fungerande samhälle. För att få ett välfungerande samhälle, är en god, hälsosam och trygg familj en grundläggande förutsättning. För att detta ska realiseras behöver familjer i Sverige stöttas psykosocialt och praktiskt men framför allt ekonomiskt.
Jämlikhet
Alla människor är lika värda oavsett kön, sexuell läggning, ursprung, etnicitet, kulturell tillhörighet, religion, ideologi och åsiktsskillnader.
Jämställdhet
Vi vill se jämställda löner inom arbetsmarknaden och samhället baserat på varje individs prestandan och kompetens. Män och kvinnor har olika behov, olika förutsättningar och därmed har män och kvinnor olika skyldigheter och rättigheter inom vissa områden.
Civilsamhället
Civilsamhället är en viktig del av vårt demokratiska samhälle och skall stöttas med alla medel. Detta förutsätter dock ett ansvarsfullt agerande, mer specifikt av privata aktörer gentemot vårt kollektiva samhälle. Staten ska kunna tillgodose och möjliggöra goda förutsättningar för att civilsamhället ska kunna klara av de samtida och framtida utmaningar som dem står inför. Ideella sektorn är en viktig grundpelare inom civilsamhället och skall förbli så. Staten ska underlätta för ideella verksamheter att bli ekonomiskt självständiga genom skattelättnader och andra regulatoriska mekanismer.
Ekonomi
Skattemedel ska användas på ett ansvarsfullt sätt där slöseriet ska minimeras och kriminaliseras. Vi vill ha en mer reglerad finansmarknad och arbeta mot en överskuldsättning som råder i Sverige idag.
Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden i Sverige ska vara öppen och konkurrenskraftig internationellt. Staten måste kunna underlätta och skapa goda möjligheter och förutsättningar där man prioriterar för nationella/inhemska aktörer samtidigt som det sätts hårdare krav och villkor på utländska aktörer.
Visionpartiet vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden för svensk arbetskraft och se över regleringarna kring utländsk arbetskraft. Sverige har historiskt kunnat utvecklas tack vare utländsk arbetskraft och denna utvecklingen vill vi fortsätta se. Därför bör det underlättas för utländsk arbetskraft samtidigt som vi vill se en mer strikt kontroll av de rådande aktörerna som anställer just denna grupp.
Välfärden
Den alltmer intensifierade privatiseringen av alla delar av välfärden är väldigt skadlig för samhället. Vården i Regioner ska slås ihop och bli statliga.
- Vården:
Primärvården kan privatiseras.
- Skolan:
Företag ska inte kunna ta ut vinster på skolan.
- Utbildning:
Hemundervisningen bör införas så länge den uppfyller skolverkets krav på utbildning och uppnår en likvärdig standard som en vanlig skola.
- Levnadsförhållanden:
Levnadsstandarden måste värnas om i Sverige och detta innebär acceptabla levnadsförhållanden för familjer och enskilda medborgare.
- Bostadsförhållanden:
Vi är emot försäljningen av allmännyttan och därför vill vi utöka % av den totala bostadsdelen som ägs av kommuner och därmed öka hyresrätterna. Däremot ska det råda ett fritt etableringsrätt för privat bostadsbyggande.
Lag och ordning
Ingen är född kriminell utan kriminella är en produkt av ett flertal komplexa faktorer, såsom omgivning, förutsättningar, individuella utmaningar och även i vissa fall val av livsstil.
Staten ska jobba för ett tryggt samhälle fritt från kriminalitet, otrygghet och våld. Samarbete med det lokala civilsamhället är oerhört viktigt för att bekämpa otrygghet och kriminalitet.
Fler inslag av förlikning mellan olika parter i brottmål är både viktigt för rehabilitering och för att uppnå rättvisa. Brottspreventiva insatser är och ska alltid vara en grundpelare i ett tryggt och humanistiskt samhälle.
Religion
Vi bejakar den nuvarande grundlagen för religionsfriheten i Sverige men förbättringar behövs för att skydda religiösa folkgrupper från polarisering. Sverige ett av världens mest sekulära länder, just därför är det ännu viktigare att man bejakar mänskliga rättigheter som avser religiösa övertygelser och trosföreställningar. Staten ska förhålla sig neutral till religiositet, där man bejaka den sekulära staten.
Försvaret
Sverige behöver ett starkt försvar där försvarsmakten ska vara en viktig tillgång för nationen under olika kriser och nödsituationer.